Geschiedenis van de Frisbeesport

Het ontstaan van de Frisbee en ontwikkeling van de sport.

BEGIN 20e EEUW: THE FRISBIE PIE COMPANY

In het begin van de 20e eeuw groeit het bakkersbedrijf ‘The Frisbie Pie Company’ van William Russel Frisbie uit tot succesvolle leverancier van taarten en koekjes in Connecticut (V.S.). Studenten van de Yale universiteit ontdekken dat er prima gegooid kan worden met de tinnen taartdeksels en roepen “Frisbie!” om de (ont)vanger te attenderen op het vliegende voorwerp.

1948: WALTER FREDERICK (FRED) MORRISON

Fred Morrison (zoon van een uitvinder) ontwerpt in 1948, als de fascinatie voor UFO’s en het ‘buitenaardse’ groeit, de allereerste plastic vliegende schijf: de ‘Flying Saucer’. Dit wordt een succes en in 1951 verbetert Morrison het ontwerp en brengt de ‘Pluto Platter’ op de markt, nog steeds het uitgangspunt voor alle moderne vliegende schijven.

1957: WHAM-O BRENGT DE ‘FRISBEE’

Twee jonge ondernemers, van het bedrijf Wham-O, kopen in 1955 het patent van Fred Morrison. Tijdens een bezoek aan Harvard horen zij van studenten dat er al jarenlang gegooid wordt met taartdeksels wat ‘Frisbie-ing’ genoemd wordt. Het woord valt in de smaak en (met een iets andere spelling) wordt de Pluto Platter in 1957 omgedoopt tot de Frisbee!

1964: ED HEADRICK, 'GEESTELIJK VADER' FRISBEESPORT

Door de meer sportgerichte marketing van ‘Steady’ Ed Headrick (werkzaam bij Wham-O), groeit de populariteit van de frisbee aanzienlijk. In 1964 ontwikkelt hij de eerste professionele frisbee met verbeteringen in vlucht en controle. Headrick wordt de drijvende kracht achter de eerste frisbeesporten en ontwikkelt later ook de Disc Golf Pole Hole.

1974: 1e ‘WORLD CHAMPIONSHIPS’ FRISBEE

In de jaren ‘60 en ‘70 ontwikkelen zich, door het enthousiasme van diverse groepen mensen, de eerste frisbeesporten in verschillende delen van de V.S., zoals Freestyle, Ultimate en Disc Golf. In 1974 vindt het eerste WK Frisbee plaats in Pasadena, wat wordt opgevolgd door jaarlijkse toernooien en de oprichting van de verschillende sportbonden. Begin jaren ‘70 waait de frisbee ook over naar Europa, waar de sport zich snel ontwikkelt en Europese frisbeebonden worden opgericht.

ONTDEK DE VERSCHILLENDE FRISBEESPORTEN

DISC GOLF

ULTIMATE

DDC

EN MEER...